Salvialla maustettu kurpitsa-vuohenjuustorisotto | en-joy.fi
Comfort Hot Recipe Savory

Hemmottelua kevään korvalla – Salvialla maustettu kurpitsa-vuohenjuustorisotto

Perinteisesti syys- ja talviruoaksi mielletty, vuohenjuustolla sekä salvialla maustettu kurpitsarisotto kelpaa nautinnollisiin hemmotteluhetkiin keväämmälläkin.

Kurpitsat ja kurpitsaruoat mielletään helposti vain syksyyn ja syystalveen kuuluviksi.

Vaikka valoa jo riittää ja aurinkokin lämmittää, niin kyllä vuohenjuustolla ja salvialla maustettu kurpitsarisotto maistuu vielä näin kevään korvallakin!

Niin kauan, kun tässä vielä odotellaan tuoretta kevään kasvista marketteihin saapuviksi sekä kevyempien risottojen ja muiden ruokien kautta alkavaksi.

Tämä risotto tuli tosin tekaistua jo syystalven puolella. On vaan jäänyt aiemmin julkaisematta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Jos ei enää tässä vaiheessa vuotta täyteläinen risotto houkuta, niin on ainakin muistissa kun kylmä ja pimeä kausi saapuu jälleen pohjolan perukoille.

Kurpitsarisottoa valmistetaan perinteisesti parilla eri tyylillä, käyttämällä kurpitsasosetta tai pilkottua kurpitsaa. Minä menin kuutioilla. Tuntui yksinkertaisemmalta vaihtoehdolta ja kurpitsakuutiot antavat ruokaan vähän erilaista suutuntumaa.

Risottoon saa mukavasti lisää kurpitsaisuutta puristamalla jäljelle jäänyt kurpitsa mehuksi mukaan kypsennysliemeen.

Kurpitsamehun puristaminen vaatinee melkeinpä mehupuristimen, mutta jos sellaista ei ole, niin korvaa mehu käyttämälläsi liemellä.

Vuohenjuusto sellaisenaan riittää sakeuttamaan risoton. Jos täyteläisempi risotto on kuitenkin enemmän mieleen, niin kannattaa joukkoon sekoittaa vielä vähän parmesania.

Pannulla rapeutetut salvianlehdetkään eivät ole välttämättömiä, mutta tuovat lautaselle vähän väriä ja antavat annokselle hienostuneemman vivahteen. Itse risoton seasta ei salviaa kuitenkaan kannata jättää pois.

KURPITSA-VUOHENJUUSTORISOTTO

4 annosta

  • 2 rkl kirkastettua voita
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ~500 g myskikurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna
  • ½ luomusitruunankuori raastettuna
  • 1 tl tuoretta tai kuivattua timjamia
  • 6-8 salvianlehteä (tai maun mukaan + voissa rapeaksi paistettuja tarjoiluun)
  • 1 dl valkoviiniä
  • 2 ½ dl tuorepuristettua kurpitsamehua
  • 5 dl kanalientä (+2 ½ dl korvaamaan tarvittaessa kurpitsamehua)
  • 300 g arborio -riisiä
  • 50 g + 50 g vuohenjuustoa murustettuna
  • mausteeksi suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • (2 rkl parmesan -juustoa lisäämään risoton kermaisuutta)
  1. Esivalmistele; kuori ja paloittele myskikurpitsa ~1 x 1 cm paloiksi, silppua sipuli ja valkosipulinkynnet, raasta sitruunankuori ja lämmitä kanaliemi kiehuvaksi. (Purista kurpitsamehua jäljelle jääneestä kurpitsasta mehupuristimella. Lisää kanaliemen joukkoon lämpenemään.)
  2. Paahda salvianlehdet rapeiksi vähäisessä rasvassa pannulla. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan.
  3. Kuullota sipuli rasvassa, kasarissa. Lisää valkosipuli, puolet sitruunankuoriraasteesta, timjami, salvia sekä kurpitsa. Sekoita.
  4. Lisää 1 dl valkoviiniä. Peitä kasari kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä ~10 minuuttia tai kunnes kurpitsa on lähes kypsää.
  5. Lisää riisi. Kuullota sekoittaen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi, ~5 minuuttia. Lisää tarvittaessa pannulle rasvaa.
  6. Lisää riisiin kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan aina kun aiempi kauhallinen on imeytynyt lähes kokonaan. Jatka kypsentämistä rauhallisesti hämmentäen, kunnes liemi on käytetty tai kunnes riisi on sopivan al dente (~20-25 min).
  7. Ota pannu pois liedeltä ja lisää puolet vuohenjuustosta (+ parmesan). Sekoita tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  8. Tarjoile välittömästi kera murustetun vuohenjuuston, sitruunankuoriraasteen sekä voissa paistettujen salvialehtien.

Täyteläisen kurpitsarisoton kyljessä tuli nautittua lasillinen ihanan pirteää ja raikasta, itävaltalaisen Meinklangin viinitilan biodynaamisesti tuotettua Grüner Veltliner -luomuvalkoviiniä. Kirkasti mielestäni kokonaisuutta kivasti!

Mainokset

0 comments on “Hemmottelua kevään korvalla – Salvialla maustettu kurpitsa-vuohenjuustorisotto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: