Talven pikkusuolainen brunssi | en-joy.fi
Hot Recipe Relaxed Savory

Tuhtia pikkusuolaista talviselle brunssille

Poimi inspiraatiota sekä reseptit tuhdeista pikkusuolaisista koostetulle talvibrunssille! Mukana mm. merelliset blinivohvelit, yrttiset frittatapalat, metsämarjainen camembert sekä maistuva, makea ja rapea sipulipiirakka.

Onko ihanampaa tapaa viettää viikonloppua kuin istahtaa perheen tai ystävien kesken nauttimaan kiireettömästi herkullisen brunssipöydän antimista kera kuohujuoman?

Ei ainakaan ruokaharrastajalle ihan heti tule kovin montaa muuta juttua mieleen.

Olimme jo pitkään puhuneet kartanoravintola Wohlsgårdin keittiömestari Sirpa Granqvist-Häiväläisen kanssa yhteisestä kokkaustuokiosta. Eräänä helmikuisena viikonloppuna teimme vihdoin puheista totta, ja suuntasimme kartanon keittiöön kokkaamaan pienimuotoista brunssia.

Vaikka puhetta oli riittänyt jo pitkään, niin toimeen kävimme lopulta hyvinkin pikaisella aikataululla. Brunssin teemaksi päätimme ottaa talvipäivään mainiosti sopivat, hieman tuhdimmat, suolaiset pikkupalat.

Vaikka tämä talvi alkaa vähitellen vedellä jo viimeisiään, niin vielä ovat ilmat sen verran viileät, että talvinen brunssi on edelleen ajankohtainen. Käy sinäkin siis tuumasta toimeen ja rakenna nautinnollinen viikonloppubrunssi sopivalle porukalle!

Vaikka menun kaikki tarjottavat ovat melko yksinkertaisia valmistaa, niin kyllähän meillä keittiössä tuhraantui tunteroinen jos toinenkin. Siitäkin huolimatta, että ammattilaiskeittiössä moni asia valmistuu kotikeittiötä pikaisemmin. Olimme suunnitelleet reseptit aiemmin viikolla ja hankkineet raaka-aineet jo edellisenä päivänä, mutta muuten emme olleet valmistelleet etukäteen mitään.

Ettei brunssipöydän kattaminen kävisi kellekään turhan työlääksi, niin valmistelu kannattaakin aloittaa jo edellisenä päivänä tai mikä vielä parempaa, niin jakaa työt nyyttärimeiningillä tasapuolisesti kaikkien brunssille osallistujien kesken.

Pistimme brunssipöytään loppujen lopuksi aika montaa eri sorttia. Niin kuin mielestäni pikkupaloista koostuvalla brunssilla pitääkin.

On mukava maistaa vähän sitä ja tota… Ja sitten vielä tätä!

Pienempikin määrä useampaa eri ruokalajia riittää isommallekin porukalle. Vatsa tulee kyllä kummasti, ainakin näitä tuhdinpuoleisia herkkuja napostellessa täyteen. Alla olevista ruokaohjeista valmistuu mainiosti syötävää ainakin kuudelle nautiskelijalle. Ja esimerkiksi aamiaisvohvelit, bataattimuffinssit sekä yrttifrittata sopivat mainiosti tavallisempaankin arki- tai viikonloppuaamuun.

Talvinen brunssimenumme koostui seuraavista herkuista… (suoraan resepteihin linkkiä klikkaamalla)

Valmistimme kaiken enemmän tai vähemmän yhdessä toimin, mutta periaatteessa rouva keittiömestari vastasi jo aiemmin enJOYssa julkaistusta sipulipiiraasta sekä arkisempaankin aamupöytään sopivista bataattimuffinsseista. Allekirjoittanut sitten muista.

Kattaus on puoliruokaa. Kauniista kattauksestakin selviää aika helpolla. Meillä etuna oli jo sinänsä puolipilvisenä talvipäivänä kaunis ja tunnelmallinen kartanosali. Loppu hoitui oikeastaan vain viinilaseilla, värikkäällä kukkakimpulla sekä upeilla Bottegan prosecco -pulloilla.

Täytettyjen aamiaisvohveleiden salaisuus piilee julkkiskokki Henri Alènin rapeaksi paistetusssa blinivohvelitaikinassa.

Ja lisukkeissa. Merellisesti kylmäsavulohella ja merileväkaviaarilla päällystetyt, pienet sydänvohvelit olivat herkullisia, mutta täytä toki mielesi mukaan esim. lihaisilla leikkeleillä tai kasvisvaihtoehdoilla.

MERELLISET AAMIAISVOHVELIT

  • 2 dl kermaviiliä
  • 10 g hiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1½ dl tattarijauhoja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 munanvalkuainen
  • 1 dl maitoa
  • 3 rkl voisulaa
  • 1 munankeltuainen
  • 1 tl suolaa
  • kirkastettua voita paistamiseen
  1. Lämmitä kermaviili varovasti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, sokeri ja puolet tattari- ja vehnäjauhoista. Anna taikinan kohota lämpöisessä, vedottomassa paikassa peitettynä vähintään 45 minuuttia, mieluiten enemmän.
  2. Vaahdota valkuainen. Lämmitä maito ja sulata voi. Lisää taikinajuureen lämmin maito, voisula, keltuainen, suola ja loput jauhoista. Lisää viimeisenä valkuaisvaahto varovasti nostellen.
  3. Voitele vohvelirauta kirkastetulla voilla ja paista blinit kullanruskeiksi.
  4. Leikkaa valmiit vohvelit pieniksi sydämiksi ja lado päälle lisukkeet. Tarjoile heti, jotta vohvelit eivät menetä rapsakkuuttaan.

MERELLISET LISUKKEET

  • kylmäsavulohi
  • merileväkaviaari
  • sitruunalla ja tillillä maustettu smetana
  • koristeeksi tuoretta tilliä

Takaisin reseptilistaan >>>

Pienissä, pekonisissa juustopalloissa parasta on tuoreella chilillä ja ruohosipulilla maustettu, rapea pekonirouhe. Kiva pikkunaposteltava myös kokkareille! Syöminen onnistuu sormia sotkematta tikun nokkaan tökättynä tai rapsakoiden ruislastujen avustuksella.

PEKONISET JUUSTOPALLOT

~10 kpl

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ~1½ dl juustoraastetta (esim. cheddar)
  • valkosipulijauhetta
  • paprikajauhetta
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • ~200 g ohuaksi siivutettua pekonia tai pancettaa pienittynä ja rapeaksi paistettuna
  • hieman vaahterasiirappia tai tummaa sokeria
  • ruohosipulia silputtuna
  • pähkinärouhetta
  • tuoretta chiliä hienonnettuna
  1. Sekoita tuorejuusto, cheddar sekä mausteet tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä pieniä palloja. Laita jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.
  2. Paista hienonnettu pekoni rapeaksi pannulla. Anna jäähtyä. Jos pekonisilppu jää liian suurirakeiseksi, niin pyöräytä pienemmäksi tehosekoittimessa.
  3. Sekoita pekoni, pähkinärouhe, hienonnettu chili ja ruohosipuli. Pyöritä juustopallot seoksessa.
  4. Säilytä tarvittaessa jääkaapissa. Ota lämpiämään noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
  5. Tarjoile tikuissa tai ruislastujen kera.

Takaisin reseptilistaan >>>

BATAATTIMUFFINSSIT RIPAUKSELLA CHILIÄ

Makeahkot, chilistä kivasti jälkipotkua saavat ja ihanan pehmeät bataattimuffinssit ovat herkullinen ja ruokaisa vaihtoehto myös arkisempiin aamuihin. Tai vaikka viikolla välipalaksi. Valmista isompi satsi kerralla ja lämmitä tarvittaessa.

Takaisin reseptilistaan >>>

Sitten sellainen helppo ja helposti näyttäväksikin koristeltava klassikko, jota olen jo pitkään halunnut valmistaa, mutta johon ei ole oikein sopivaa tilaisuutta tullut. No nyt tuli!

Uunissa valuvaksi paistettu camembert sopii niin brunssille kuin illanistujaisiinkin. Sinänsä yksinkertaiseen annokseen saa helposti vaihtelua käyttämällä erilaisia lisukkeita.

Suolaiseen versioon käyvät kivasti valkosipuli sekä metsäiset yrtit; rosmariini ja timjami. Ruokaisampaan juustokiekkoon passaavat mainiosti myös paistetut sienet tai pekoni.

Hieman makeampi, metsämarja- tai muu ”hilloinen” camembert istuu hyvin myös jälkiruokapöytään. Tarjoa luumu-, kirsikka-, viikuna- tai paholaisen hillon kera. Tai päällystä vaikka punasipulichutneylla. Pelkistettyyn versioon sopii yrttien lisäksi myös juokseva hunaja.

Ajatus metsämarjahillolla päällystetystä camembertistä lähti vaalealle juustopohjalle kivasti kontrastia tuovista, tummista karhunvatukoista. Mausteeksi ripaus tuoretta timjamia sekä kokonaisuuteen hieman rakennetta tuovia, karkeasti rouhittuja, rouskuvia hasselpähkinöitä. On lähtökohtaisesti kalpea juustokiekko ilo silmälle ja makunystyröille!

PAISTETTU METSÄMARJAINEN CAMEMBERT

  • hasselpähkinöitä paahdettuna, kuorittuna ja karkeasti rouhittuna
  • camembert -juustokiekko
  • metsämarjahilloa (+ hieman sitruunamehua taittamaan makeutta, jos hilloke on kovin sokerista)
  • tuoreita karhunvatukoita
  • tuoretta timjamia
  • tarjoiluun leipätikkuja, kräkkereitä tai vaaleaa leipää
  1. Paahda hasselpähkinöitä pannulla tai 200 asteisessa uunissa ~10 minuuttia. Poista kuoret hieromalla pähiköitä esim. keittiöpyyhkeen sisällä.
  2. Poista juustokiekosta päällimmäinen kuori. Levitä päälle metsämarjahilloa sekä timjaminoksia.
  3. Paista 175 asteisessa uunissa ~15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Poista timjaminoksat.
  4. Koristele tuoreilla karhunvatukoilla, timjamilla ja paahdetuilla pähkinöillä.
  5. Tarjoile kräkkereiden ja jääsiiderin tai muun makean jälkiruokaviinin kera.

Takaisin reseptilistaan >>>

Nautimme metsämarja -camembertin aterian päätteeksi makeahkon, virolaisen Jaanihanson jäädytetystä luomuomenamehusta valmistetun jääsiiderin kera. Muutoin oikein mukava match, mutta täydelliseen paritukseen olisi vaadittu kypsempi ja aromeiltaan voimakkaampi camembert.

Reippaasti tuoreilla yrteillä maustettu frittata eli uunimunakas on helppoa syötävää sekä arki- että juhlapöytään.

Helppoihin frittata -paloihin näyttävyyttä ja lisää ruokaisuutta tuovat erilaiset lisukkeet. Me jatkoimme sitruunaisella savulohi- ja smetanalinjalla, mutta kokeile myös lihaisampaa, esim. ilmakuivatulla kinkulla sekä parmesanlastuilla päällystettyä munakasta.

Jos haluat arkisempaan yrttimunakkaaseen enemmän syötävää ja makua ilman erillisiä lisukkeita, niin lisää munakasmassaan fetaa tai muuta juustoa.

YRTTINEN FRITTATA KERA SAVULOHEN

  • 5 kananmunaa
  • 3 rkl smetanaa
  • tuoretta rakuunaa, tilliä ja ruohosipulia silputtuna
  • 1 kevätsipuli siivutettuna (valkoinen osa)
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
  • öljyä tai muuta rasvaa vuoan tai pannun voitelemiseen
  • smetanaa, savulohta, sitruunaviipaleita ja tuoreita yrttejä tarjoiluun
  1. Laita uuni lämpiämään 160 asteiseksi.
  2. Sekoita munat ja smetana. Lisää pienityt yrtit, suola sekä mustapippuri. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Kaada munamassa voideltuun uunivuokaan tai uuninkestävään pannuun. Kypsennä ~10-15 minuuttia tai kunnes munakas on hyytynyt.
  4. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile esim. smetanan ja savulohen kera. Koristele tuoreilla yrteillä.

Takaisin reseptilistaan >>>

Yksinkertaista ja kovin keväisen oloista yrttifrittataa tuloillaan.

Koko talvibrunssin kruunasi makeaksi paistetulla sipulilla täytetty ja rapeaan filotaikinapohjaan paistettu, timjamilla sekä paahdetuilla pinjansiemenillä viimeistelty sipulipiiras.

RAPEA JA MAKEA SIPULIPIIRAS

Mehevä sipulipiiras on kyllä melkoista herkkua ja resepti enJOYsta jo löytyykin yllä olevaa linkkiä klikkaamalla. Vahva suositus brunssille ja oikeastaan tilanteeseen kuin tilanteeseen… silloin, kun kaipaat jotain äärettömän herkullista omin nokin nautittavaksi tai muillekin tarjoiltavaksi.

Takaisin reseptilistaan >>>

Team enJOY ja kartanoravintola Wohlsgård toivottavat herkullisia brunssihetkiä lopputalveen!

Johanna, enJOY editor-in-chief
Yhteistyössä kartanoravintola Wohls Gård. Juomat Jaanihanso Cider ja Beverage Partners Finland.

 

1 comment on “Tuhtia pikkusuolaista talviselle brunssille

  1. Päivitysilmoitus: Aamiaispöydän aurinkoiset bataattimuffinssit – enJOY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: