Karamellisoitu sipulipiirakka | en-joy.fi
Comfort Guest Hot Recipe Savory

Makeaa ja rapeaa sipulipiirasta Wohlsin kartanosta

Rapeaan filotaikinapohjaan leivotun, karamellisoidulla sipulilla päällystetyn sipulipiiraan mehvyys piilee juustoisessa täytteessä. Tämä pikkusuolainen herkku sopii mainiosti talven illanistujaisiin tai viikonlopun brunssitarjottavaksi!

Kirjoittaja Sirpa Granqvist-Häiväläinen toimii kartanoravintola Wohls Gårdin keittiömestarina. Koska hyvä ruoka ja viinit ovat suuressa osassa elämää työn puolesta, tuovat kirjallisuus, puutarhanhoito ja perheen koirat oman mausteensa vapaa-aikaan.

. .


Saksa -teemainen ”Viinin ja ruoan liitto” – ilta oli tulossa ja menun rakentaminen mietintämyssyssä.

Mitä kuuluu talveen? Lunta ja pakkasta, lämpöä ja viiniä, tuhtia ruokaa…

Jotain sellaista piti Saksan viini-iltaan Wohls Gårdiin kehitellä.

Koska täällä pohjolassa eletään, talveen kuuluvat juurekset ja sipulit, säilötyt marjat ja sienet sekä muut puutarhan tuotteet. Sienet on jo lähes käytetty ja marjat kuuluvat jälkiruokaan, joten jäljelle jäivät juurekset ja sipulit.

Mieleeni muistui vuosia sitten tekemäni superhyvä sipulipiiras. Ja hyvää se oli vieläkin. Tässä siis lupaamani ohje teillekin käyttöön.

Eniten aikaa vie sipulien haudutus, mutta se kannattaa. Tee siis huolella tämä vaihe. Varo kuitenkin polttamasta sipuleita, vaikka niiden pitää saada väriä.

Käytin itse makeita sipuleita, mutta voit myös käyttää puna- tai keltasipulia, siis sitä ”tavallista”. Käytä silloin paistamisessa hiukan enemmän sokeria. Jos käytät makeita sipuleita, niin lisää paistettuihin sipuleihin hyppysellinen suolaa.

MAKEA SIPULIPIIRAS

~6-8 annospalaa

POHJA

  • filotaikinaa
  • ~50 g voita voiteluun

TÄYTE

  • 6 makeaa sipulia
  • 25 g voita
  • 1 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl raastettua emmental- juustoa
  • ½ tlk (125 g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • tuoretta timjamia

BALSAMICOSIIRAPPI

  • 1 dl vaaleaa balsamico (tummakin käy)
  • ½ dl sokeria
  1. Valmista täyte. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna paistinpannulla puolet voista ja sokerista, lisää puolet sipuliviipaleista ja paista sipulit rakkaudella, niin, että saavat väriä ja hautuvat kypsiksi, 3-5 min. Tämä vie hetken aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Anna myös toisen puolen pehmetä ja ruskistua.
  2. Laita samalla balsamicosiirappi kiehumaan. Lisää paistetun sipulin joukkoon puolet balsamicosiirapista. Säästä loput tarjoilua varten.
  3. Ota vuoka, mihin aiot piiraan tehdä. Itse käytin vaihteeksi leipävuokaa. Voitele vuoka. Leikkaa filotaikinasta sopivia paloja. Muista jättää n. 2 cm reunat. Voitele filotaikinan kerrosten välit sulatetulla voilla. Tee noin 4-5 kerrosta taikinaa pohjaksi.
  4. Sekoita kananmuna ja juustoraaste tuorejuuston joukkoon.
  5. Levitä piirakan pohjalle ensin juustoseos ja sitten sipuliviipaleet. Paista piirakkaa 175 asteisessa kiertoilmauunissa tai 200 asteisessa tavallisessa uunissa ~20-30 minuuttia.
  6. Paahda pinjansiemenet tilkassa öljyä kuumalla paistinpannulla koko ajan sekoittaen, kunnes ne saavat hiukan väriä
  7. Koristele valmis piirakka paahdetuilla pinjansiemenillä ja tuoreella timjamilla.

Jos tuntuu, että filotaikina pohja on tylsä tai liian rasvainen, voit toki tehdä piiraan muullekin pohjalle, tärkeintä tässä on täyte.

Leipomisen iloa!

PS. Lisukkeiksi sopivat ihanasti suolaiset leikkeleet, kuten schwarzwaldinkinkku (tai muu ilmakuivattu kinkku) mausteiset salamit, raikas vihersalaatti ja kylmäsavulohi. Ja juomaksi tietenkin saksalainen valkoviini.


Toim. huom. Seuraavaa Viinin ja ruoan liitto -iltaa vietetään kartanoravintola Wohls Gårdissa perjantaina 16.3. klo 18.30 alkaen teemalla ”Chilen uudet tuulet”. Oletko jo varannut oman paikkasi?

Tutustu myös muihin Wohls Gårdin resepteihin artikkelissa ”Juhlaruokaa Wohlsin kartanosta”!

Resepti ja tekstit: Sirpa Granqvist-Häiväläinen | Kuvat: Johanna Grönlund (en-joy.fi).

3 comments on “Makeaa ja rapeaa sipulipiirasta Wohlsin kartanosta

  1. Päivitysilmoitus: Kahden aineksen chilillä piristetty suklaamousse (vege) | PALEOKEITTIÖ

  2. Päivitysilmoitus: Tuhtia pikkusuolaista talviselle brunssille – enJOY

  3. Päivitysilmoitus: Aamiaispöydän aurinkoiset bataattimuffinssit – enJOY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: