Merelliset remoulademunat | en-joy.fi
Festive Healthy Hot Recipe Savory

Merelliset remoulademunat – Suolaista pikkupalaa arkeen ja juhlaan

Helppo, kotitekoinen remouladekastike täydentää merelliseen tyyliin kylmäsavulohella sekä mustalla merileväkaviaarilla täytetyt kanamunanpuolikkaat.

Vuosi vaihtui uuteen jo parisen viikkoa sitten, mutta palaanpa vielä hetkeksi vuodenvaihteen ruokatunnelmiin. Merelliset munanpuolikkaat eivät ehkä sinänsä ole vahvasti uuden vuoden juhlintaan liitettävä pikkupala, mutta kyllä tämä helppo ja monipuolinen klassikko istuu vallan mainiosti tähänkin tilanteeseen.

Moni mieltää klassikkoruoat tylsiksi, mutta ei klassikkoa turhaan kutsuta klassikoksi.

Erilaisilla täytteillä saa munia mukavasti modifioitua myös trendikkäämpään suuntaan. Tällä kertaa pistin kuitenkin oikein kaksin verroin klassikoksi kun täytettyjen munien toiseksi pääraaka-aineeksi valikoitui kotitekoinen remouladekastike.

Täytetyistä munanpuolikkaista monipuolisia tekevät paitsi lukemattomat täytevaihtoehdot, niin myös istuvuus melkeinpä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Toimivat yhtälailla arkena kuin juhlavammissakin kokoontumisissa. Isommissa ja pienemmissä.

Meillä täytetyt munat koristavat pöytää niin jouluna, itsenäisyyspäivänä kuin pääsiäisenäkin. Ovat tuttu näky myös sunnuntain runsaammin katetussa ruokapöydässä. Arkena eri tavoin päällystetyt munanpuolikkaat kelpaavat ja sujahtavat suuhun ihan sellaisenaan ilman sen kummempia lisäkattauksia. Runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävä välipala vie nälän pienemmälläkin määrällä ja pitää sen myös poissa pidempään.

Moni voi olla asiasta eri mieltä, mutta itse pidän sopivasti täydennettyjä munia myös mitä parhaimpana terveysruokana.

Ajatus näistä merellisistä brunssimunista lähti tällä kertaa aiemmin mainitsemastani toisesta klassikosta, ranskalaisesta remouladekastikkeesta. Päälle vielä kylmäsavustettua lohta, mustaa merileväkaviaaria sekä silputtua ruohosipulia, niin kokonaisuus oli kivasti koossa ja kaunista katseltavaa.

Jo pitkään päässä oli muhinut ajatus omatekoisesta remouladesta. Jostain kumman syystä olen aina hankkinut kastikkeen valmiina, vaikka sen valmistus on helppoa ja yksinkertaista. Etenkin, jos pohjana käyttää valmista majoneesia. Loppu kun on lähinnä pikkasen pilkkomista, mittaamista ja sitten vaan sekoittelua.

Remoulade -reseptejä löytyy jos jonkinlaisia. Kirjosta voidaan kuitenkin erottaa kaksi päätyyppiä; punertava ja mausteisempi kreolilainen remoulade sekä se aito ja alkuperäinen ranskalainen versio. Peruskastikkeeseen voi lisätä myös raastettua piparjuurta tai tikutettua juuriselleriä.

”Etikkainen” remoulade sopii erityisen hyvin tasapainottavaksi ja raikastavaksi kaveriksi rasvaiselle kalalle.

Mutta viihtyy yhtälailla niin lihan, kaiken kalan ja muiden merenelävien, kananmunan kuin kasvistenkin kyljessä. Toimii myös maustetun majoneesin tavoin leivällä, hodareissa ja hampurilaisissa. Testaa myös dippikastikkeena!

Tuosta remouladekastikkeelle tyypillisestä ”etikkaisuudesta” vielä sen verran, että moni valmismajoneesi on jo valmiiksi varsin etikkaista, jolloin remouladekin menee herkästi ”etikkaisuudessaan” vähän yli. Itse ratkaisin asian lisäämällä kastikkeeseen hieman hunajaa.

Valmistukseen vielä toinenkin kantapään kautta opittu vinkki; pilkottu maustekurkku ja kaprikset kannattaa valuttaa hyvin, jotta kastike ei mene liian veteläksi. Rakenteeltaan tuhdimpi kastike pysyy ainakin munien päällä mukavammin.

MERELLISET REMOULADEMUNAT

 • keitettyjä kananmunia puolitettuina
 • remouladekastiketta (ohje alla)
 • kylmäsavustettua lohta suikaleiksi leikattuna
 • tummaa merileväkaviaaria
 • silputtua ruohosipulia / tilliä / persiljaa
 1. Kokoa kaikki ainekset munanpuolikkaiden päälle aineslistan järjestyksessä. Tarjoile mieluiten heti, mutta säilyvät tarvittaessa jonkin aikaa kauniina myös jääkaapissa.

REMOULADEKASTIKE

 • 2½ dl majoneesia
 • 1½ rkl kapriksia pilkottuna
 • 1½ rkl shalottisipulia silputtuna
 • 1½ rkl maustekurkkua pieneksi kuutioituna
 • 2-3 tl Worcestershire -kastiketta
 • 2 tl karkeaa Dijon -sinappia
 • ~½ sitruunan mehu
 • 1 rkl ruohosipulia / tilliä / persiljaa silputtuna
 • (hunajaa)
 1. Pilko kaprikset, shalottisipuli ja maustekurkku pieneksi.
 2. Sekoita kaikki ainekset sopivassa kulhossa hyvin keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa maustavia aineksia (+ hunajaa).
 3. Säilytä suljetussa lasipurkissa jääkaapissa.

1 comment on “Merelliset remoulademunat – Suolaista pikkupalaa arkeen ja juhlaan

 1. Päivitysilmoitus: Paleopuhdistajan selviytymissetti | PALEOKEITTIÖ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: