Unerathed Wines 2017
Event Exciting Wine

Alkuviinejä ja viininviljelijöitä – Unearthed Wines 2017

Tapaa viininviljelijöitä ja tutustu heidän Unearthed Wines 2017 -tapahtumassa esillä olleisiin, persoonallisiin naturaaliviineihin!

Palataanpa vielä hetkeksi Helsingin Astoria -saliin ja marraskuun puolivälin paikkeilla järjestetyn Unearthed Wines -tapahtuman pariin.

Kyseessähän oli viiniverkkokauppa Vino Nostrumin järjestämät naturaaliviinimessut, jossa nähtiin ehkä laajin alkuviinivalikoima saman katon alla Suomessa ikinä. Jos vielä mietit, että mikä ihmeen alkuviini tai Vino Nostrum, niin käypä lukaisemassa aiempi Alkuviinien voimaa -artikkeli tapahtumasta.

Tapahtumassa oli tosiaan esillä vino pino persoonallisia ja toinen toistaan mielenkiintoisempia naturaaliviinejä sekä viinintuottajia, joista muutamista ajattelin kertoa hieman enemmän.

Matkataan ensin Sisilian länsirannikolle, tulivuori Etnan ainutlaatuiselle, vulkaaniselle maaperälle ja ilmastoon, joka tarjoaa mielenkiintoisen yhdistelmän välimerellistä ja Alppeja muistuttavia olosuhteita. Näistä lähtökohdista, vanhoista köynnöksistä sekä luonnonilmiöitä kunnioittavasta viljelystä syntyy valikoima upeita Etnellan viinejä.

Etnellan Davide Bentivegna on hauska ja välitön heppu, joka viljelee omaleimaisia viinejä Etnan jyrkillä rinteillä. Miehestä huokui intohimo ja syvä rakkaus viininviljelyä kohtaan. Iloisen olemuksen alla olin aistivinani myös vahvaa maanläheisyyttä.

We respect the long dating tradition of farming on Etna and follow moon phases to guide our work. Davide Bentivegna, Etnella

Daviden viinit ovat kuin mies itse; ilmeikkäitä, monikerroksellisia ja maanläheisiä, mutta samalla voimakkaita ja vaikuttavia. Niiden takana sykkii suuri sydän. Daviden tausta on Saksan Siemensillä, josta täyskäännös takaisin kotikonnuille ja viininviljelijäksi puhtaalta pöydältä vailla sukutilaa tai suvussa kulkevia viininviljelyperinteitä. Kunnianhimoinen mies, jonka läpi paistaa kuitenkin ääretön herkkyys ja kunnioitus luontoa kohtaan.

Viinien lisäksi Etnella tarjoaa maatilamatkailupalveluita ja tuottaa myös oliiviöljyä sekä tilan omista hedelmistä valmistettuja, laadukkaita hilloja.

Aloitimme valkoisesta Kaos Biancosta, jonka makumaailma oli niin outo, että en ollut vastaavaan koskaan, ikinä missään törmännyt. Tämä oli yksi niistä viineistä, jotka alkuun olisi mieli tehnyt jättää pöydälle, mutta joka vähitellen alkoi antaa itsestään hyvinkin kiehtovia piirteitä. Kaos Bianco on viini, joka vie mielenkiintoiselle tutkimusretkelle viinin monikerrokselliseen aistimaailmaan.

Onko termi ”elämysviini” jo lanseerattu? Nyt on.

Kaos Bianco -valkoviini syntyy Etnan alueella perinteisellä albarello -metodilla viljellyistä, 30-70 vuotta vanhojen viiniköynnösten hedelmistä. Nimi Kaos kertoo viinistä paljon; viini kuvastaa voimakkaasti kulloinkin vallitsevia kasvuolosuhteita ja näin ollen vuosikerrat voivat poiketa paljonkin toisistaan.

Kaos on hyvin mineraalinen viini, jossa voi alkuun aistia vulkaanista savua ja suolaisuutta. Vähitellen viini paljastaa pehmeämmän, persikkaisen ja kukkaisenkin puolensa mineraalisuuden kuitenkaan väistymättä. Viini, joka viipyy suussa todella pitkään. Hyvin erikoinen ja mielenkiintoinen tapaus, joka jokaisen täytyy vaan itse kokea.

Myös Etnellan punainen Kaos Rosso jäi voimakkaasti mieleen. Ehkäpä juuri intensiivisyytensä vuoksi. Hapokas punaviini, joka olisi varmasti ollut parhaimmillaan lihaisan ruoan kyljessä. Kuten moni muukin maistamamme punaviini. Erikoisen viinistä tekee kolme eri sadonkorjuuta ja maserointia; aikainen, kypsä ja myöhäinen, jotka myöhemmin sekoitetaan keskenään ja säilötään puoli vuotta kastanjatynnyreissä ennen siirtoa terästankkeihin.

Vahva suositus myös Daviden ensimmäiselle, Notti Stellate eli ”Tähtiyö” -punaviinille, joka tuotetaan 70 vuotta vanhojen Nerello Mascalese ja Nerello Cappuccino -köynnösten rypäleistä. Kypsytys ensin vanhoissa kastanjatynnyreissä 24 kuukauden ajan, jonka jälkeen pullokypsytystä 12 kuukautta.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös Etnella -viinien etiketteihin. Ne kertovat millä korkeudella ja missä rypäleet ovat maantieteellisesti kasvaneet.

Viininviljelijä Daniele Delaini puolestaan isännöi Villa Calicantus -tilaa klassisen Bardolino -viinialueen sydämessä Pohjois-Italian Venetossa ja suomalaisillekin hyvin tutuksi tulleen Gardajärven itäisellä rannalla.

Danielen tarina viininviljelijänä alkoi  hänen Teresa -tätinsä lahjoittamalla viinitarhalla vuonna 2011. Ennen viininviljelijäksi ryhtymistä Daniele työskenteli pariisilaisessa pankissa. Tällainen uravaihdos todellakin vaatii paitsi lievästi hullua seikkailumieltä ja rohkeutta, niin myös voimakasta intohimoa unelmia kohtaan. Etenkin, jos aiempaa kokemusta tai tietämystä viininviljelystä ei ole.

Danielesta puhkui nuorta energiaa, joka välittyy myös hänen kokeilevasta viinintuotannostaan. Miehen innovatiivisuus näkyy mm. uskona iäkkäiden Bardolino -viinien tuotantoa kohtaan. Ajatus pohjautuu tiukasti luonnonmukaiseen viljelyyn sekä tavallista väljempään viinintuotantoon.

But before to be a wine winery, Villa Calicantus is a dream, a dream made of passion, respect and love for our land: our dream is to demonstrate that it is possible to produce a “vin de garde” respectful of all the characteristics of the Bardolino wine. Daniele Delaini, Villa Calicantus

Villa Calicantus tuottaakin rypäleitä vain noin puolet tavanomaiseen Bardolino -tilaan verrattuna. Pienellä, intohimon varaan rakentuneella viinitilalla pullotetaankin vain 4000-7000 pulloa vuodessa. Lopputuloksena on Bardolinolle tyypillisiä kevyitä, mutta samalla vivahtekkaita, monitahoisia ja hienostuneita viinejä.

Myös Villa Calicantus tarjoaa matkailijoille majoituspalveluita romanttisessa ympäristössä, vanhassa italialaisessa villassa vain muutaman kilometrin päässä Gardajärveltä.

Danielen usko ikääntyneisiin Bardolinoihin on tuottanut tulosta epävirallisen riserva -viinin muodossa. Villa Calicantuksen valikoimista kannattaakin ehdottomasti maistaa tätä Avresiriksi nimettyä viiniä, johon kätkeytyy hauska sanaleikki: Avresir on Riserva toisinpäin.

Avresiria kypsytetään pienissä ja suurissa tynnyreissä kaikkiaan 24 kuukauden ajan. Erittäin mielenkiintoinen ja omaleimainen Bardolino, jota on saatavilla vain hyvin rajoitettu määrä kokonaistuotannon ollessa vain noin 1700 pulloa vuodessa.

Hieman naisnäkökulmaa italialaiseen viiniviljelyyn saimme piemontelaisen Cascina Tavijn -viinitilaa Astin maakunnassa emännöivän Nadia Verruan kautta.

Vastassa oli italialaiseen tyyliin hento, tyttömäinen alkuun jopa hauraalta ja hieman ujolta vaikuttanut nainen, joka kuitenkin lopulta avautui esittelemään innostuneesti viinejään ja kertomaan taustoistaan.

Nadia on jatkanut sukunsa yli vuosisadan ajan jatkuneita perinteitä viininviljelijänä ja onkin järjestyksessään jo neljäs sukupolvi Cascina Tavijn ruorissa. Viinien lisäksi Cascina Tavijn tuottaa hasselpähkinöitä.

Rypälelajikkeista Nadia on tällä hetkellä keskittynyt alueen alkuperäislajikkeisiin Grignolinoon, Rucheen sekä parhaiten tunnettuun Barberaan. Nuoresta iästään huolimatta Nadia on ehtinyt pitää huolta Cascina Tavijnin viinitilasta jo yli 15 vuotta!

Monet alkuviinit kuvastavat tuottajaansa. Näin voisin sanoa erityisesti Cascina Tavijnin viinien kohdalla. Viinit tuntuvat alkuun hieman etäisiltä ja ujoilta, kuten viljelijänsäkin. Ne tervehtivät maistajaansa lempeästi, jopa huomaamattomasti. Nöyrästikin voisi kai sanoa, kunnes avautuvat osoittaen oman luonteensa ja ainutlaatuisuutensa.

Sometimes things go beyond our control, or simply follow their own path. If a wine is alive, it cannot be stable. Nadia Verrua, Cascina Tavijn

Voimakkaiden, maskuliinisten viinien jälkeen Cascina Tavijnin viinit tuntuivat jokseenkin helpoilta valloittaen lopulta alkuun jopa hieman häiritsevälläkin kukkaisuudella ja ”hajuvesimäisyydellään”.

Jälleen hyvin omintakeinen kokoelma, jonka myötä tunsin siirtyväni Astoria salin vanhoillisesta juhlavuudesta paljain jaloin, kevyessä kesämekossa keskelle kesäistä kukkaniittyä lämpimän raikkaaseen, lempeästi puhaltavaan kesätuuleen.

Huomaa myös perheenjäsenille omistetut, persoonalliset etiketit. Bandita jäi arvoitukseksi, mutta Ottavio ja Teresa edustavat Nadian omia vanhempia.

Muutamia muitakin mieleenpainuvia viinejä tuli maistettua, ja niistä nostaisin lyhyesti esiin erityisesti tämän friurilaisen viininviljelijä Denis Montanarin Borc Dodo Merlotin.

Hyvin vaikuttava viinin, jolla ei tuntunut olevan mitään tekemistä niiden Merlot -viinien kanssa, joihin itse olen tottunut. Merlotista on hyvä aloittaa viinitaipaletta, mutta ainakin itsestäni ne ovat alkaneet tuntua vähitellen valjuilta. Tämä ei! Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Myös kuvassa oikealla hymyilevän sisilialaisen Antonino Barracon Marsala -viinit ansaitsevat maininnan. Näistä ehkä huikeimman kokemuksen tarjosi Grillo -rypäleestä valmistettu, makea ja sherrymäinen Alto Grado. Myös suolainen ja monitahoinen Zibibbo ansaitsee suositukset.

Unearthed Wines -tapahtuma näköjään innoitti kirjoittamaan vähän enemmänkin; parin artikkelin verran ja useammalta eri kantilta. Merkki antoisasta ja positiivisesta kokemuksesta. Toivottavasti onnistuin edes jollain tapaa välittämään tämän ainutlaatuisen tapahtuman tunnelmia ja innoittamaan tutustumaan Vino Nostrumin hienoon ja persoonalliseen naturaaliviinien valikoimaan.

Vino Nostrumilta lupasivat, että tapahtuma tulee takaisin Helsinkiin jälleen ensi vuonna. Olitpa sitten jo kokeneempi tai vasta aloitteleva viininautiskelija, niin kannattaa kyllä ehdottomasti lähteä paikan päälle maistelemaan upeita, elämyksellisiä naturaaliviinejä.

Ja jos olet kuten minä, joka en missään tapauksessa jaksa odotella ensi vuoteen, niin ei muuta kuin paatti Tallinnaan, jossa Vino Nostrumin Vinotekassa pääsee edullisesti myös maistamaan heidän tuotteitaan. Helpoimmalla tietysti pääsee kun käy poimimassa pullot verkkokaupasta, jolloin saapuvat ihan kotiovelle saakka.

Iso kiitos ainutlaatuisesta viinitapahtumasta Vino Nostrumille, kaikille paikalle saapuneille viininviljelijöille sekä erityisesti Saara ja Thomas Pahlbergille!

Johanna, enJOY editor-in-chief

Kävitkö Unearthed Wines 2017 tapahtumassa? Mitkä viinit nousivat omiksi suosikeiksisi?

Yhteistyössä Vino Nostrum.

0 comments on “Alkuviinejä ja viininviljelijöitä – Unearthed Wines 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: