Viini-illallinen Wohls Gård 10.11.2017
Event Festive Hot Recipe Savory

Juhlaruokaa Wohlsin kartanosta

Poimi vinkit ja ruokareseptit loppuvuoden juhlapöytiin kartanoravintola Wohls Gårdin Suomi 100 -juhlavuoden innoittamasta "Viinin ja ruoan liitto" -menusta!

Marraskuisena perjantai-iltana vietettiin jo muutaman vuoden varrelta tutuksi tullutta Viinin ja ruoan liitto -teemailtaa tunnelmallisessa kartanoravintola Wohls Gårdissa herkullisen ruoan ja peräti 7 eri viinin voimin. Teemana oli tällä kertaa Suomi 100 -hengessä loihditut loppuvuoden juhlaruoat sekä juhlapöytään passaavat viinit.

Teema tuntuikin kiinnostavan ihmisiä kovasti, sillä tilaisuus oli loppuunmyyty. Kartanon kaikki kolme alakerran yleisökäytössä olevaa, lempeästi kynttilöin ja kristallikruunuin valaistua, tunnelmallista salia olivat täyttyneet iloisista viinin ja ruoan ystävistä.

Juhlateemasta huolimatta tunnelma ei ollut jäykän virallinen vaan kartanolle tyypillisen rento ja rempseä.

Viinien valinnasta, esittelystä sekä hauskoista ja opettavaisista tarinoista vastasi tuttuun tapaan viinipastori Juha Rantala omalla, persoonallisella tyylillään. Kartanon emäntä, hiljattain Rôtisseurs -käädytetty Sirpa Granqvist-Häiväläinen taikoi keittiössä eteemme kattavan menullisen juhlavia Suomi -herkkuja, jotka meillä on nyt ilo jakaa reseptien muodossa kanssanne.

Jos siis vielä pohdit herkkuja loppuvuoden juhlapöytiin, niin nyt olisi tarjolla menullisen verran inspiraatiota ja kourallinen ruokaohjeita juhlapöydän toteuttamiseen.

Wohls Gårdin kartanoravintola toimii tilausravintolana Kirkkonummella, luonnonkauniissa miljöössä vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Yli 200 vuotta vanha kartanorakennus puistoineen ja järvimaisemineen tarjoaa ainutlaatuiset puitteet erilaisten tapahtumien ja juhlien järjestämiseen.

Viinin ja ruoan liitto -illat jatkuvat kustavilaistyylisessä kartanossa uusin teemoin jälleen ensi vuonna, mutta kartanolla tapahtuu jo ennen vuodenvaihdettakin.

  • Lucia -markkinat sunnuntaina 10.12.2017 klo 12-15
  • Kartanon joululounas 19 -21.12.2017 klo 11.30-15 (muina aikoina sopimuksen mukaan)

Juhlateemainen viini-illallinen korkattiin luonnollisesti samppanjalla ja pienellä keittiön tervehdyksellä. Tarkoituksena oli paitsi päästä tunnelmaan, niin myös makuhermoja herättelemällä itse asiaan.

Mikäs ruokahalun herättämiseen sopivampi yhdistelmä kuin kuohujuoma ja oranssina lautasella hehkuva kirjolohenmäti! Mäti oli saanut astetta juhlavamman muodon kartanon emännän itsensä tekaiseman mallasleivän päällä tarjoillun mätimoussen muodossa.

MÄTIMOUSSEA MALLASLEIVÄLLÄ

4 annosta

  • ~100 g mätiä (säästä osa koristeluun)
  • 2 viipaletta mallasleipää
  • 1 dl smetanaa (rasvaa yli 25 %)
  • rouhittua mustapippuria
  • tuoretta tilliä hienonnettuna (lehdet)
  • suolaa tarvittaessa
  • ¼ punasipuli hienonnettuna
  1. Valuta mäti siivilässä paperin läpi.
  2. Vatkaa smetana kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon valutettu mäti, tilli ja rouhittu mustapippuri. Sekoita, maista ja tarkista suola. Lisää mausteita tarvittaessa.
  3. Leikkaa mallasleivästä muotilla pienet ympyrät tai leikkaa yksi leipäviipale 4 osaan. Pursota tai annostele lusikalla mätimoussea leivälle.
  4. Koristele mädillä ja hienonnetulla punasipulilla.

Juomasuositus: Hienostunut, kuiva samppanja

Tervetuliaismaljojen kilistessä salissa keittiön puolella valmisteltiin jo vinhaan tahtiin varsinaista alkuruokaa, kotimaisista kaloista koostettua Suomi 100 -kalalautasta. Kalalautaselle olivat päässeet niin muikut, silakka, siika kuin lohikin.

Kartanon Suomi 100 -kalalautanen

  • sitruunasilakkaa
  • marinoitua muikkua
  • savusiikamoussea
  • inkiväärigraavattua lohta
  • punajuurikastiketta
  • wasabi-tillivaahtoa
  • rucolanversoja

Kalalautasen myötä juomat vaihtuivat Champagnen kuplivasta Alsacen ja Burgundin valkoviineihin. Monipuolinen kalalautanen antoikin mielenkiintoisen lähtökohdan eri tyylisten viinin testaamiselle erilaisten kalojen kaverina.

Suosituksia voi olla, mutta sääntöjä ei viinimaailmassa ole. Vieraiden kommenteista päätellen eri kalojen kyytipoikana yhdelle maistuikin paremmin yksi ja toiselle toinen.

SAVUSIIKAMOUSSEA RUISLEIVÄLLÄ

4 annosta

  • ~80 g savustettua siikaa
  • 2 dl creme fraichea
  • tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 2 rkl sitruunmehua + hieman sitruunankuorta raastettuna
  • maustamiseen mustapippurirouhetta ja suolaa tarvittaessa
  1. Hienonna savusiika esim. tehosekoittimessa. Lisää tehosekoittimeen kaikki muut ainekset ja pyöräytä sekaisin.
  2. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.
  3. Tarjoile esim. pienen ruisleipäviipaleen tai palttoonappien kera.

Juomasuositus: Tyylikkäästi tammitettu Chardonnay

INKIVÄÄRIGRAAVATTU LOHI

  • ~400 g pala tuoretta lohifilettä
  • 3-4 rkl karkeaa merisuolaa
  • 2 tl sokeria
  • rouhaisu valkopippuria
  • ~1 dl raastettua inkivääriä
  1. Ripottele lohifileen päälle suola, sokeri ja pippuri. Peitä ja jätä jääkaappiin tekeytymään noin vuorokaudeksi.
  2. Poista ylimääräinen suola. Peitä filee inkivääriraastella ja anna marinoitua jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.
  3. Poista inkivääri tai jätä lohen päälle. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile esim. wasabi-tillivaahdon kera.

Juomasuositus: Pirteän jälkimaun jättävä, hedelmäinen Reinin ranskalainen tai saksalainen Riesling

Kalaisan alkuruoan jälkeen siirryimme punaviinien ja siivekkäiden pariin. Lasissa sekä uuden, että vanhan maailman punaviiniä ja lautasella kahta, hyvin erilaista lintua; tummalihaista sorsaa sekä vaaleaa, aprikoosilla ja pinjansiemenillä täytettyä kalkkunaa kera valkosipulilla maustetun kurpitsapyreen, uunijuuresten ja tumman sienikastikkeen.

Mitä, jos kokeilisit tänä jouluna perinteisten kinkkujen ja kalkkunoiden sijaan kotimaisia riistalintuja? Sorsaa tai herkkää riekkoa?

SORSAA JA UUNIJUUREKSIA HERUKKAISELLA PUNAVIINI-SIENIKASTIKKEELLA

2 annosta

  • liemijuureksia kuutioituna, esim. 1 porkkana, pala selleriä, 1 sipuli ja ½ palsternakka
  • öljyä
  • maustamiseen suolaa, rouhittua mustapippuria sekä esim. valkosipulia ym. mieleisiä yrttimausteita
  • 1 sorsa kokonaisena
  • maustamiseen suolaa, rouhittua mustapippuria ja timjamia
  • ~10 kpl kokonaisia musta- ja maustepippureita
  • 2 laakerilehteä
  • vettä niin, että sorsan ranka peittyy
  1. Pese juurekset hyvin, älä kuori. Paloittele ja levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pirskottele päälle öljyä ja mausteet.
  2. Irrota rintafileet rangasta selkärankaa pitkin terävällä veitsellä. Irrota myös koivet. Mausta lihat mustapippurilla ja timjamilla. Tee viillot nahkapuolelle.
  3. Ruskista lihat kuumalla pannulla. Sorsa on rasvaista, et tarvitse rasvaa ruskistamiseen. Mausta lopuksi suolalla.
  4. Paloittele muu ranka. Paahda ranka ja liemijuurekset uunissa. Siirrä kaikki kattilaan, lisää vesi ja mausteet. Keitä liemeksi. Anna rankapalojen kiehua kattilassa enintään tunnin verran, poista liemestä ja jatka liemeen keittämistä kokoon miedolla lämmöllä. Ota halutessasi rangasta talteen lihat ja käytä esim. lihapasteijoihin.
  5. Kypsytä koivet liemessä tai uunissa ennen rintapalojen loppukypsennystä. Koipien kypsyminen kestää rintapaloja kauemmin.
  6. Laita rintapalat uuniin kun koivet ovat kypsyneet uunijuuresten (ohje alla) kanssa ~40 minuuttia. Kypsennä ~6-8 min (sisälämpö 60 astetta).
  7. Ota lihat pois uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä ~10 minuuttia.

HERUKKAINEN PUNAVIINI-SIENIKASTIKE

  • 2 dl kokoon keitettyä sorsan keitinlientä
  • 2 dl punaviiniä
  • ~1 dl tuoreita suppilovahveroita tai muita sieniä freesattuna
  • mustaherukkahyytelöä maun mukaan
  • maustamiseen suolaa, mustapippuria ja timjamia
  • (tilkka kermaa tai sinihomejuustoa)
  • (tarvittaessa maissitärkkelystä suurustamiseen (1 rkl/1 dl))
  1. Lisää sorsaliemi ja punaviini kattilaan. Keitä kokoon. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla sekä mustaherukkahyytelöllä.
  2. Freesaa suppilovahverot rasvassa, pannulla. Lisää valmiin kastikkeen joukkoon ja keitä vielä noin kolmisen minuuttia.
  3. Lisää kastikkeeseen halutessasi tilkka kermaa ja/tai sinihomejuustoa. 

UUNIJUUREKSET

  • 1-2 punajuurta
  • 2 isohkoa porkkanaa
  • ½-1 palsternakka
  1. Laita uunijuurekset kypsymään yhdessä sorsan koipien kanssa ~45 min ennen ruokailua. Testaa kypsyys. Jatka tarvittaessa kypsennystä 5-10 min.

Tarjoile sorsan rintafileet ja/tai koivet juuresten sekä herukkaisen sieni-punaviinikastikkeen kera.

Juomasuositus: Uuden maailman pehmeä, keskitäyteläinen Pinot Noir

Ennen makeaa jälkiruokaa nautimme vielä juustoista. Juustolautasella oli tutumpaa brietä luomuna sekä uusi tuttavuus; kotimainen, aromikas ja maailmallakin palkittu Vuohen Grand Reserve kera Wohlsin oman, herkullisen hunajakennon ja pihlajanmarjan.

Juomasuositus: Täyteläinen Veneton Ripasso

Lopuksi vielä suut sopivan makeaksi savuisen suolakinuskin ja makean timjamikastikkeen kanssa tarjoillulla puolukka-timjamiparfaitilla.

Hapokas puolukka ja makea kinuski ovatkin oiva makupari. Puolukkajäädyke vei suoraan lapsuuden joulupöytiin, jossa tätä klassikkojälkiruokaa oli tapana aikanaan tarjoilla. Oikein oiva lopetus 100-vuotiaan Suomen inspiroimalle juhlaillalliselle!

TIMJAMILLA MAUSTETTU PUOLUKKAPARFAIT

  • 1 ⅓ dl puolukoita
  • ½ dl sokeria
  • 1 kananmunan valkuainen
  • 100 g sokeria
  • 1 ⅓ dl kuohukermaa
  • 1 ⅓ dl luonnonjogurttia
  • 1 timjaminoksan lehdet
  • 1-2 tl puolukkalikööriä
  1. Soseuta puolukat ja ½ dl sokeria tehosekoittimessa.
  2. Valmista valkuaisesta ja sokerista sveitsiläinen marenki. Kuumenna sokeri ja valkuainen kattilassa noin 60 asteiseksi koko ajan sekoittaen. Vatkaa seos yleiskoneessa tai sähkövatkaimella paksuksi vaahdoksi kunnes massa on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  3. Vatkaa kuohukerma erillisessä astiassa löysäksi vaahdoksi.
  4. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita hyvin. Mausta halutessasi tilkalla puolukkalikööriä.
  5. Laita massa kakkuvuokaan tai kulhoon ja pakasta vähintään yön yli.
  6. Ota jäädyke pakastimesta jääkaappiin ~20 min ennen tarjoilua. Tee jäätelökauhalla palloja tai kumoa kakku vuoasta vadille. Voit valmistaa jäädykkeen jo hyvissä ajoin ennen juhlia.
  7. Tarjoile sellaisenaan tai kinuskikastikkeen kera.

Juomasuositus: Puolukkalikööri

Yhteistyössä kartanoravintola Wohls Gård. Reseptit Sirpa Granqvist-Häiväläinen / Wohls Gård.

0 comments on “Juhlaruokaa Wohlsin kartanosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: