Event Exciting Wine

Alkuviinien voimaa – Unearthed Wines 2017

Unearthed Wines 2017 tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua italialaisten naturaaliviinien kiehtovaan ja persoonalliseen maailmaan.

Marraskuun toiseksi viimeisenä lauantaina laskeutui Helsingin juhlalliseen Astoria -saliin tapahtuma, jota olimme odottaneet kuin aurinkoa nousevaksi keskelle Pohjolan pimeintä päivää. Odotuksemme palkittiin. Aurinko ei noussut, mutta niin mieltä kuin sydäntäkin lämmittivät auringonkypsyttämät, italialaiset käsityöläisviinit.

Unearthed Wines 2017 ainutlaatuisine viinivalikoimineen oli vihdoin täällä! Ensimmäistä, mutta ei viimeistä kertaa.

Etukäteen veikkasin luvassa olevan vuoden mielenkiintoisimman viinitapahtuman näillä leveysasteilla. Väitän olleeni oikeassa. Omasta näkökulmastani mielenkiintoiseksi tapahtuman teki montakin seikkaa, joista päällimmäisenä luonnollisin menetelmin kasvatetut ja tuotetut naturaaliviinit, joista alkuviineinäkin turuilla ja toreilla puhutaan. Ei kemiallisia torjunta-aineita, ei teollisia hiivoja tai muita lisäaineita. Vain hiven säilyvyyttä parantavaa sulfiittia. Silloin, kun se on aivan välttämätöntä.

Kirjoitin aiemmin ”Viinin salaisuus” -dokumentin pohjalta artikkelin ”Tiedätkö, mitä viinisi sisältää?”. Viinintuotanto kun tuntuu nykyään olevan kuin villi ja vapaa länsi kaikkine merkintöineen, termeineen ja salaisuuksineen. Alla oleva kaavio tuo viinien villiin länteen vihdoin mukavasti selkeyttä ja kertoo, kuinka paljon erilaisia lisäaineita eri tuotantotavoissa sallitaan.

Luomuviineissä (Bio) lista on tavanomaista tuotantoa lyhyempi, mutta melko mittava edelleen. Biodynaamisten (Demeter) viinien kohdalla harppaus on jo merkittävä ja paranee aina vaan naturaaliviineihin mentäessä. Vins Sains tuottaa viineistä puhtainta; lisättyä sulfiittia ei sallita ollenkaan.

Jos sulfiitteja haluaa erityisesti välttää, niin kannattaa myös valita valkoviinin sijasta punaista ja suosia pullotettuja viinejä (vrt. laatikkoviinit).

Unearthed Wines 2017 tapahtuman järjestäjä, Vino Nostrum on suomalaisen aviopari Thomas ja Saara Pahlbergin vuonna 2014 perustama viiniverkkokauppa. Jatkossa Vino Nostrum toimii myös alkoholimaahantuojana, joka toivottavasti tuo tämän hienon valikoiman kotiinkuljetuksen ohella myös ravintolapöytiin. Muutama vuosi on yrityksen perustamisesta vierähtänyt, ja tällä hetkellä Vino Nostrum palvelee paitsi verkkokauppana koko Euroopan alueella, niin myös kahdessa kivijalkamyymälässä, Tallinnan Vanhakaupungissa ja Pariisin sydämessä.

Vino Nostrumin viinit ovat palkitun, italialaisen sommelierin, Fabio Cagnettin tarkoin valitsemia artesaani- eli käsityöläisviinejä. Pienet tilat ja tuotantoerät mahdollistavat laadukkaampien ja persoonallisempien viinien tuotannon; viinit ilmentävät voimakkaasti köynnösten kasvuympäristöä ja rypäleiden kasvuolosuhteita.

We visit each and every winery, we tour the vineyards, we see the vines, we dirty our boots walking in the vineyards, we feel the soil, we visit the cellars and we taste the wines with the producers… Vino Nostrum

Kuvaisin Vino Nostrumin edustamia viinejä juureviksi. Samaa asiaa ilmentänee tapahtuman nimi, Unearthed Wines, joka voitanee suomentaa maan paljastamiksi, maasta kaivetuiksi tai maasta tulleiksi viineiksi.

Vino Nostrumin viinit ovat aiemmin jääneet itselleni valitettavan vieraiksi. Vaikka tutustuinkin yritykseen reseptiyhteistyön muodossa jo sen alkutaipaleella, keväällä 2015. On ollut jotenkin helpompi astella Alkoon ja poimia pullo mukaansa kuin tilata kerralla kuusi verkosta.

Asiaan on tulossa muutos; jatkossa Vino Nostrumin kautta voi tilata juuri niin monta pulloa kuin haluaa ja tarvitsee. Tapahtuma olikin mainio tilaisuus päästä maistamaan verkkokaupan tuotteita ja löytämään lempiviinin (lempiviinit!), joita ei tiennyt olemassa olevankaan.

Taustoista tapahtumaan. Sateenvarjo keskellä keikkuen, vesilätäköitä väistellen suuntasimme tasaisen harmaassa keskipäivän säässä kohti Iso-Roballa sijaitsevaa Astoria -salia. Matkan varrella vain pikainen piipahdus aamiaiselle Tony`s Deliin. On aina vähän hassua (ja harvinaista) aloittaa päivä viinilasillisella. Vaikka kello tikitti armottomasti eteenpäin, niin aamupala alle ei ollut ollenkaan huono juttu.

Osallistuimme tapahtuman aamupäivän osioon. Oikea valinta! Upean Astoria -salin täytti jo puolen päivän jälkeen tasainen puheensorina. Väkeä oli paikalla mukavasti, mutta ei tungokseen asti. Salia reunustavien viinipöytien ääreen pääsi ilman kyynärpäätaktiikkaa ja viininviljelijöillä oli aikaa, paitsi maistattaa ja esitellä uniikkeja viinejään, niin myös rupatella niitä näitä. Tunnelma oli juhlallisista puitteista huolimatta iloinen, rento ja välitön.

Viininviljelijöitä oli saapunut paikalle Italian eri osista kiitettävä määrä. Enemmän viinejä jäi maistamatta kuin tuli maisteltua. Aika oli rajallinen ja sosiaalinen kanssakäyminen verotti oman osansa ajasta. Näin jälkeenpäin tuntuukin, että keskityin enemmän ihmisiin kuin viineihin. Hyvä niin. Tuottajien kanssa jutustelu antaa oman vivahteensa viiniin ja mahdollisuus juttutuokioon saattaa hyvinkin olla ainutkertainen. Etenkin näiden käsityöläistuottajien taustatarinat ja persoonat auttavat ymmärtämään viinien makumaailmaa ja luonnetta.

Aiempien kokemusten perusteella olin jo ennalta osannut varautua käytettävissä olevan ajan rajallisuuteen ja valinnut Vino Nostrumin ystävällisellä avustuksella kolme viinitilaa, joihin tutustuimme tarkemmin. Näistä lisää seuraavassa artikkelissa.

Muutama sana vielä naturaaliviinien ihmeellisestä, äärettömän monipuolisesta ja persoonallisesta maailmasta. Viininautiskelijan näkökulmasta.

Ymmärrän, että viinimaailmaan olennaisena osana kuuluu viinien analysointi. Joitain perusasioita on hyvä ymmärtää, jotta ymmärtäisi myös viinejä. Monesti tuo lähestymistapa tuntuu kuitenkin jollain tapaa kylmältä ja kolkolta. Viinin nauttimiseen kun vaikuttaa niin moni seikka aina itselle tutusta makumaailmasta aiempiin kokemuksiin ja koettuihin tunteisiin, ympäristöön, seuraan, vuoden-, jopa vuorokauden aikaan liittyen. Viini on hyvin henkilökohtainen asia. Jos sen osaa sellaisena ottaa.

Unearthed Wines tarjosi itselleni tilaisuuden tutustua kerralla useampaan naturaaliviiniin kuin mikään muu tapahtuma aiemmin.

Päällimmäisenä mieleen jäi ajatus, että kiehtovien naturaaliviinien jälkeen tuntuu hyvin vaikealta palata takaisin tavanomaiseen viinimaailmaan.

Naturaaliviinien persoonallinen olemus antaa niin paljon enemmän, että moni aiemmin hyväksikin koettu ”tavisviini” alkaa tuntua rinnalla lattealta. Hassua, koska viinitaipaleeni alkumetreillä koin alkuviinit aivan kuraksi. Ehkä kohdalle osui vain vähemmän laadukkaita pulloja. Toisaalta myös alkuviinien tuotanto on kehittynyt ja oma makumaailma on laajemman kirjon myötä mennyt isosti eteenpäin.

Monet maistamistamme viineistä olivat ennenkokemattomia ja HYVIN erilaisia keskenään. Toiset helpommin lähestyttäviä, toiset todella haastavia. Toisaalta juuri ne haastavimmat koukuttivat eniten. Joka suullisen myötä niistä löytyi uusi, edellistä kiehtovampi kerros. Kertonee viinien kompleksisuudesta. Viineistä, jotka ensikulauksella teki mieli pistää syrjään tulikin suosikkeja.

Oman leimansa tapahtumaan toivat viininviljelijät. He ovat käsityöläisiä ja pienyrittäjiä, jotka ovat aktiivisesti mukana tuotannon kaikissa vaiheissa pelloilta pullotukseen. He pistävät itsensä likoon ja omistavat koko elämänsä rakastamalleen asialle. Viljelijöistä välittyi aitous, vaatimattomuus ja maanläheisyys, mutta myös intohimo sekä kunnioitus luonnonilmiöitä ja rakkaus luontoa kohtaan. He kertovat viinien kautta omaa tarinaansa maailmalle. Se on naturaaliviinejä tuottavien pientilallisten suurin vahvuus alan suuria tuottajia ja markkinointikoneistoja vastaan.

Uskon vahvasti, että suuntaus valloittaa maailmaa yhä enenevissä määrin. Askel kerrallaan alkuviinien viljelijät vievät viininystävien sydämet ja kääntävät naturaaliviinejä kohtaan vielä usein vallalla olevan kritiikin voimakseen. Elämänarvot muuttuvat vähitellen. Se, jota on pitkään pidetty arvossa alhaisessa nousee jälleen arvoon mittaamattomaan. Se on luonnollista elämän ja trendien kiertokulkua. Uutta kokeillaan innosta puhkuen, mutta monesti saamme lopulta todeta, että vanhassa vara parempi.

Lisää Unearthed Wines 2017 -tapahtumassa tapaamistamme viininviljelijöistä ja heidän syvälle mielen sopukoihin painuneista viineistä seuraavassa artikkelissa. enJOY!

Johanna, enJOY editor-in-chief

Yhteistyössä Vino Nostrum. Video Vino Nostrum.

1 comment on “Alkuviinien voimaa – Unearthed Wines 2017

  1. Päivitysilmoitus: Alkuviinejä ja viininviljelijöitä – Unearthed Wines 2017 – enJOY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: