Sienirisotto punaviinillä ja pekonilla
Comfort Hot Recipe Savory

Syksyn lohdullisin riisiruoka – Sienirisotto punaviinillä ja pekonilla

Kaipaatko loppusyksyyn jotain tuhtia, täyteläistä ja niin lohdullista? Punaviinillä ja pekonilla ryyditetyssä sienirisotossa on kaikki yhdessä paketissa. enJOY!

Here it comes! Pitkään lupailtu ja vuoroaan odottanut, emännän todellinen ensimmäistä kertaa ikinä kokkaus – SIENIRISOTTO!

TODELLINEN ekaa kertaa ikinä siksi, että kokkasin ensimmäistä kertaa sekä sieniä, että risottoa. Woooaaaaah! Hyvin selvisin. Sanoisin, että jopa erinomaisesti. Koska lopputulos oli niin supermaukas, ettei syömistä voinut lopettaa, vaikka vatsa huusi jo kolmatta kertaa hoosiannaa.

No okei, ehkä mä ihan vähän taas huijasin. Sillä ei tämä ollut aivan ensimmäinen kerta kun sieniä ja risottoa Paleokeittiön pannulla nähtiin. Harjoittelin nimittäin viikkoa aiemmin melkein vastaavaa kantarelleilla ja valkoviinillä. Erinomaista tuli siitäkin, mutta ajattelin tämän pekonilla ja punaviinillä täydennetyn version sopivan paremmin näille syksyisille keleille. Ja jo nurkan takana odottaville talvipakkasille.

Pekonilla täydennetty punaviini-sienirisotto on lohturuokaa parhaimmillaan; tuhtia, täyttävää, kermaisen täyteläistä ja täynnä makua.

Energiaakin vähän enemmän. Näitä kaikkia ihminen talvikaudella kaipaa. Minä kaipaan. Kehon ympärille vaivihkaa kietoutuvaa ”talviturkkia”, joka on taas kevään kynnyksellä karistettava yltä. Ne muutamat talvi-ilojen kilot.

Täytyy myöntää, että nyt tuntuu todella hullulta, että olen sekä sieniä, että risottoa parhaani mukaan tähän asti vältellyt. Sienien osalta takana on parin vuoden opettelujakso, joka on vihdoin kantanut hedelmää. Sienet eivät enää pelota. Eivätkä maistu tai tunnu suussa pahalta.

Risoton välttely liittyy aika pitkälti jo kymmenisen vuotta vallalla olleeseen ravintoideologiaani. Riisi on kyllä hyvä gluteeniton vaihtoehto, mutta paleota se ei ole. Ainakaan risoton mittakaavassa. Riisikakku silloin tällöin on vielä ruokaraameihini mahtunut.

Toisaalta olen kyllä AEP eli aikaan ennen paleota saanut oman riisiannokseni; kuiva riisi, kananrinnat ja rasvaton jauheliha tulivat 1o vuodessa tutuiksi. Parsakaalin, rahkan ja ananaksen rinnalla. Koska kehonrakennus.

Ajan myötä, terveysongelmien väistyttyä ja ammatinkin vaihduttua on satunnainen risotto löytänyt tiensä emännän lautaselle. Risottohan on äärettömän hyvää. Ja niin lohdullista. Mutta ei keho siitä vieläkään säännöllisemmin syötynä tykkää. Olen syönyt, jos on tarjottu, mutta en itse risoton keittoon ole alkanut.

Jostain syystä olen ollut myös uskossa, että risoton valmistaminen on ihan hirveän vaikeaa ja työlästä. Ei se ollut.

Tuoreiden kantarellien osalta tämä resepti tulee auttamattomasti liian myöhään. Ehkä joku fiksu on kuitenkin säilönyt kantarelleja. Ja jos ei ole, niin jotain muuta sientä vaan kehiin. Tällä sienikokemuksella on vaikea sanoa, mutta veikkaan villisti metsäsienien olevan parhaita. Herkkusienikin käy.

PUNAVIINI-SIENIRISOTTO PEKONILLA

~4 annosta

  • 150 g pekonia kuutioituna
  • 2 shalottisipulia silputtuna
  • 300 g tuoreita, puhdistettuja kantarelleja tai muita sieniä paloiteltuna
  • 2-3 timjaminoksaa
  • 2 ½ dl punaviiniä (1 + 1 ½ dl)
  • ~2 rkl voita
  • ~2 rkl oliiviöljyä
  • 4 dl arborio riisiä (350 g)
  • vajaa 1 l kanalientä
  • maustamiseen suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • ~30 g tai maun mukaan Parmesan -juustoa raastettuna
  • tarjoiluun tuoretta rucolaa
  1. Esivalmistele; puhdista ja pilko sienet, silppua salotit, kuutioi pekoni ja lämmitä kanaliemi kiehuvaksi.
  2. Paista pekonia pannulla niin, että rasva irtoaa. Lisää salottisipulit. Kuullota.
  3. Lisää sipulin joukkoon sienet ja timjaminoksat. Jos pekonista irronnut paistorasva ei riitä, niin lisää tarvittaessa myös voita. Paista, kunnes sienet ovat pehmenneet (ja kantarellit muuttuneet kullanruskeiksi, ~10 min). Lisää 1 dl punaviiniä ja jatka paistamista miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut (~5-7 min). Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  4. Siirrä pekoni-sipuli-sieniseos pannulta. Poista timjaminoksat.
  5. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle voi sekä oliiviöljy. Sekoita sulaneen rasvaseoksen joukkoon riisi. Kuullota, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi, ~5 min. Lisää loput punaviinistä (1½ dl) ja anna hautua välillä sekoitellen, kunnes neste on haihtunut.
  6. Lisää riisiin kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan aina kun aiempi kauhallinen on imeytynyt riisiin lähes kokonaan. Jatka kypsentämistä rauhallisesti hämmentäen, kunnes liemi on käytetty tai kunnes riisi on sopivan al dente (~25 min).
  7. Lisää risoton joukkoon sipuli-pekoni-sieniseos. Sekoita. Säästä osa sienistä tarjoiluun.
  8. Ota pannu pois liedeltä ja lisää parmesan -juusto. Sekoita tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  9. Tarjoile välittömästi kera säästettyjen sienien ja tuoreen rucolan.

0 comments on “Syksyn lohdullisin riisiruoka – Sienirisotto punaviinillä ja pekonilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: